понеділок, 30 березня 2020 р.

ОБРАЗОТВОРЧЕ МИСТЕЦТВО 6 КЛАС


ЗАВДАННЯ
ДЛЯ САМОСТІЙНОГО ОПРАЦЮВАННЯ ПІД ЧАС КАРАНТИНУ
(ЗА РОЗКЛАДОМ ПОНЕДІЛОК 30.03.2020 РОКУ)

        ОБРАЗОТВОРЧЕ МИСТЕЦТВО 6 КЛАС
ЗАВДАННЯ ВИКОНАТИ ДО 06.04.2020

1. ДІЗНАЙТЕСЯ ПРО ІСТОРИЧНИЙ ЖАНР У МИСТЕЦТВІ, ПРО ЙОГО ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ.

Історичні сюжети та образи розкриваються у творах графіки, живопису, скульптури. 
Історичний жанр тісно пов'язаний із міфологічним, релігійним і батальним жанрами.
Якщо художник прагне зобразити певні події в історії людства, показати значення в них окремих історичних осіб, тоді він звертається до історичного жанру. Характерним для творів на історичні теми є відтворення одягу персонажів, предметного середовища, притаманних певній добі та країнам.
Микола Реріх. Ярослав Мудрий (фрагмент)
«Здача Бреди» — один з най відоміших живописних творів історичного жанру. У ньому зображено події червня 1625 року, а саме — сценупередання губернатором ключів від голландського міста Бреди головнокомандувачу іспанськими військами після багатомісячної облоги фортеці. Тому саме ключі є центром симетричної композиції картини.

За розмірами — це найбільше полотно художника. Інша назва картини — «Списи», зумовлена тим, що майже третину полотна займають списи, які символізують дух перемоги іспанського війська. У цій роботі митець уперше зумів створити протилежні за характером образи військових: розгублених голландців і самовпевнених іспанців. Деякі дослідники вважають, що праворуч від коня художник зобразив самого себе.
Для багатофігурної сюжетної композиції в живописі художники спочатку створюють до неї ескізи. Тут митці не лише уточнюють характерні риси образів, ай шукають варіанти композиції, рівновагу світлих і темних плям.

Ілля Рєпін. Запорожці пишуть листа турецькому султану

2. ОЗНАЙОМТЕСЯ ІЗ ТЕХНІКОЮ"ГРИЗАЙЛЬ", "МОНОХРОМНИЙ ЖИВОПИС",СЕПІЯ, ПОНЯТТЯ"ТОН"

Якщо ілюстрація виконана в одному кольорі,то такий живопис називають монохромним. 
Він створюється в техніці гризайль.

Зображення, намальовані в цій техніці, різняться лише за тоном і виконуються тушшю або аквареллю: чорною фарбою або коричневою (сепією).

Т. Шевченко часто використовував сепію у своїй творчості.


Секрети художніх матеріалів і технік. Сепія

Сепія — художній матеріал; акварельна фарба, глина з домішками пігменту, отриманого з молюска каракатиці (сепії); художня техніка, що використовує відтінки коричневого кольору.


Сепія набула поширення серед європейських художників у середині XVIII ст. Використовується переважно в акварелі для малювання пером і пензлем. Під час малювання сепією застосовується «розмивка» — прийом роботи пензлем з додаванням значної кількості води, що надає складні різноманітні живописні ефекти.

Монохромний живопис — живопис,виконаний в одному кольорі.

Гризайль — живопис, виконаний тональними градаціями одного кольору (найчастіше сепією або сірим); художня техніка.


Тон — різний ступінь темності кольору.

3. ВИВЧІТЬ ТВОРЧІСТЬ ХУДОЖНИКІВ ШЕВЧЕНКА Т.Г. ,  ДІЄГО ВЕЛАСКЕСА.

Портрет митця. Тарас Шевченко

Тарас Григорович Шевченко (1814-1861) — геніальний український поет і художник. Народився в с. Моринцях Звенигородського повіту Київської губернії (зараз Черкаська обл.) у сім'ї кріпаків. З дитинства захоплювався малюванням, складанням віршів. Юнаком приїхав до Петербурга, разом з поміщиком П. Енгельгардтом. Тут він зустрів земляка — художника І. Сошенка та познайомився з відомими діячами культури, які доклали зусиль, щоб викупити його з кріпацтва.

У 24-річному віці Тарас вступив до Петербурзької академії мистецтв, де навчався у класі видатного російського живописця Карла Брюллова.Зависокі успіхи в навчанні був нагороджений медалями. У 1860 р. Академією мистецтв було присвоєно Тарасу Шевченкові звання академіка гравюри.


Подорожуючи Україною, Т. Шевченко замальовував пам'ятки архітектури, пов'язані з історичними подіями: «Богданова церква. в Суботові» (батьківщина гетьмана Богдана Хмельницького), «Видубицький монастир», збудований сином київського князя Ярослава Мудрого — Всеволодом, «Покровська січова церква», що на Катеринославщині, «Вознесенський собор у Переяславі».
У картинах історичного жанру Т. Шевченко створював детальні сюжетні композиції, спираючись на їхні описи в історичних працях.

Так, у картині «Смерть Богдана Хмельницького» з документальною точністю зображено драматичний момент української історії — передання Богданом Хмельницьким гетьманських клейнодів синові Юрію.

Т. Шевченко був першим художником, який звернувся до ілюстрування повісті М. Гоголя «Тарас Бульба». Події, що зображені в цьому творі, також пов'язані з історією України.
Тарас Шевченко. Смерть Богдана Хмельницького
ТВОРЧІСТЬ  ДІЄГО ВЕЛАСКЕСА



4. СТВОРІТЬ КОМПОЗИЦІЮ НА ІСТОРИЧНУ ТЕМУ В ТЕХНІЦІ "ГРИЗАЙЛЬ" (НА ОСНОВІ КОРИЧНЕВОГО КОЛЬОРУ).

Матеріали: аркуш паперу, олівець, пензлик, фарби, стаканчик, гумка

Поради

Спочаткуна ескізі визначте, що в композиції буде головним, які персонажі будуть її центром;
 Щоб привернути увагу застосуйте контраст;
 Добирайте різні відтінки коричневого кольору на палітрі;

 Це допоможе передати об’єм і простір.

БАЖАЮ УСПІХІВ!


Немає коментарів:

Дописати коментар